Які переваги Google Meet в порівнянні з Zoom. Чому краще обрати саме цей сервіс | блог Mccloud

Які переваги Google Meet в порівнянні з Zoom. Чому краще обрати саме цей сервіс

22.02.2024

Використання інструментів для проведення відеоконференцій набуло особливої популярності під час пандемії Covid та нині є невід’ємною частиною роботи бізнесу, дистанційного спілкування з колегами, клієнтами та партнерами. У цій статті ми проведемо огляд двох найбільш популярних платформ, зробимо порівняння Google Meet vs Zoom і з’ясуємо, який сервіс є кращим.

Zoom проти Google Meet: огляд платформ для відеозустрічей

Що краще Google Meet або Zoom? Обидві онлайн-платформи, які по суті є конкурентами, пропонують низку корисних функцій для віртуальних зустрічей, навчальних занять та віддаленої співпраці. Різниця між ними полягає, зокрема, в обмеженнях щодо безкоштовного користування сервісом, у вартості тарифних планів для бізнес-клієнтів, а також списках додаткових можливостей.

«Зум» — це повністю самостійний продукт, розроблений американською компанією Zoom Video Communications, що спеціалізується на відеотелефонії. Програма, випущена у світ у 2013 році, стала популярною лише у 2020-му.

«Гугл Міт» є частиною екосистеми Google та інтегрований з Google Workspace (раніше — G Suite) — системою хмарних сервісів, призначених для спільної роботи та вибудовування комунікації всередині команди. Платформа для відеоконференцій розроблена спеціально для масштабних заходів. Безоплатний доступ до дзвінків, групових онлайн-зустрічей та вебінарів мають усі власники облікових записів Google чи Gmail.

Основні відмінності Google Meet та Zoom, що стосуються їхніх базових характеристик, наведемо в таблиці.

Параметри для порівняння «Гугл Міт» «Зум»
Ліміти часу для проведення групових зустрічей
  • за відсутності підписки: для двох учасників — 24 години, для трьох і більше — 1 година;
  • для акаунтів Google Workspace: без обмежень
  • безоплатно: 40 хвилин;
  • платний тарифний план — 30 годин
Максимальна кількість учасників конференцій 100–1000, залежно від тарифу Google Workspace 100–1000
Можливість запису зустрічей в деяких тарифах
Голосування, підкімнати, перелік учасників зі звітом присутності в деяких тарифах

Детальніше про тарифи, принцип роботи та функціонал сервісів, зручність, безпеку та конфіденційність, переваги Google Meet і Zoom, а також недоліки обох програмних продуктів ми розповімо далі.

Google Meet vs Zoom: що спільного

Підприємцям та власникам компаній, перед якими постало питання «Що обрати для бізнесу Google Meet чи Zoom?» варто знати про спільні риси обох інструментів. До них належать, зокрема:

  • можливість приєднатися до конференції з браузера, десктопної програми та мобільного додатку;
  • доступ користувачів до дзвінків, зустрічей по відео, аудіо, онлайн-чату;
  • зручний інтерфейс та досить просте меню, наявність календаря, можливість налаштування віртуального фону та брендування;
  • вибір на власний розсуд безоплатних і платних послуг, різних пакетів тарифів;
  • можливість управління учасниками — увімкнення та вимкнення звуку та відео, надання дозволу на спільне використання екрана тощо.

Планування конференції здійснюється за схожим алгоритмом. Для організації віртуальної події потрібно натиснути кнопку «Створити зустріч» в «Гугл Міт» або «Запланувати» в «Зумі». Щоб запросити учасників, варто додати адреси електронної пошти або скопіювати посилання та розіслати їх через SMS чи месенджери. 

Що обрати: Google Meet чи Zoom – які є відмінності

Зважаючи на велику кількість спільного між обома платформами, на вибір Zoom проти Google Meet зазвичай впливають, на перший погляд, дрібні нюанси, які в окремих випадках мають важливе значення. Зупинімося на них детально.

Безкоштовні опції

Як в одному, так і іншому сервісі можна робити записи зустрічей. В інструменті від Google реакції та смайли обмежені шифруванням з боку клієнта. Для «Зуму» характерною є можливість обмінюватися особистими повідомленнями.

Хмарне сховище

Якщо для вас мають значення об’єми на диску для зберігання записів, відповідь на запитання «Що обрати — Google Meet чи Zoom?» є очевидною. Клієнтам, які користуються «Зумом» безоплатно, місце у хмарному сховищі не надається, більшості платних користувачів доступно лише 5–10 ГБ. Натомість в разі вибору «Гугл Міт» ви отримуєте 15 ГБ простору на диску безоплатно, від 30 ГБ до 5 ТБ — у випадку придбання платного пакета послуг. 

Інтеграція і розширення

Google Meet є частиною Google Workspace та дає можливість безоплатно користуватися універсальними інструментами «Гугла» — Docs, Drive, Sheets, Slides тощо. Розширення можливостей «Зуму» зазвичай досягається за допомогою підключення до сторонніх ресурсів. Використання додаткових сервісів передбачене лише у платних тарифах.

Зручність для користувача

Що зручніше Google Meet чи Zoom? Інтерфейс та функціонал першого максимально прості та інтуїтивно зрозумілі, другий має більше можливостей та налаштувань. Отже, якщо вам потрібен універсальний інструмент, варто надати перевагу «Гугл Міт».

Якість відео та звуку

Що стосується якості звуку та зображення, на них впливають:

  • швидкість інтернету;
  • пристрій, на якому здійснюється трансляція.

Вибір платформи особливого значення не має. Обидва сервіси працюють в трьох режимах роздільної здатності (на «вхід» та «вихід») — 360p, 720р та 1080р.

Безпека

Google Meet генерує унікальний ключ для кожної зустрічі та верифікації кожного учасника, гарантує конфіденційність даних клієнтів і забезпечує багаторівневий захист інформації. Для клієнтів високих рівнів передбачені додаткові преміум-функції. Порівняння безпеки у роботі — безсумнівно, на користь «Міт».

Ціна

Пакет Вартість тарифу на місяць, $ Вартість тарифу на рік, $
«Гугл Міт» «Зум» «Гугл Міт» «Зум»
Business Starter/Pro 7,20 15,99 72 149,90
Business Standard/Business 14,40 19,99 144 199,90
Business Plus 21,60 25,00 216 250

Додаткові функції 

В обох сервісах доступні субтитри та жива транскрипція. Щоправда, в «Зумі» остання не підтримується ChromeOS. В мобільному застосунку «Міт» можна запускати опитування, запитання-відповіді, в альтернативному сервісі такої опції немає.

Які є недоліки Google Meet та Zoom

Розглянувши переваги майданчиків для відеодзвінків та конференцій, згадаємо і про те, які є недоліки Google Meet та Zoom. Основні мінуси — це доступність багатьох функцій лише у платних версіях, а також обмежена кількість учасників онлайн-заходів.

Які можливості надає ШІ (AI) для кожної з платформ

Використання штучного інтелекту в обох сервісах дає змогу створювати короткі конспекти зустрічей та викладати підсумки в чаті. Ця функція допомагає учасникам, які спізнилися або не могли бути присутніми на конференції, отримати всю потрібну інформацію. 

5 причин, чому Google Meet перевершує Zoom

Головні переваги «Гугл Міт» — це насамперед:

  • лаконічний і зрозумілий інтерфейс;
  • інтеграція з універсальними сервісами Google Workspace;
  • стабільність відео та звуку;
  • нижчі тарифи порівняно з конкурентною платформою;
  • доступність для всіх акаунтів Google.

Google Meet дозволяє проводити відеодзвінки з колегами та партнерами на вищому рівні, а також підходить для організації масових онлайн-заходів.

Повернутись